top of page

Siber Güvenlik'te Yapay Zeka

Günümüzde en çok konuşulan iki başlık; Siber Güvenlik ve Yapay Zeka.


Asla ihtiyaç olmaktan çıkmayacak Siber Güvenlik başlığını, bugünlerde yeni kavramlarla harmanlanmış olarak görmeye başladık. Yapay Zeka'nın kendi nazarında ve farklı konularla birlikte değerlendirilmesinin ardından, en kritik konu başlığının 'Siber Güvenlik'te Yapay Zeka' olduğunu görebiliyoruz.


Siber Güvenlik, bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak bilinir. Bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma olarak tanımlanır.


Yapay Zeka, biomimetic konusudur. Biomimetik, biyoloji ve taklit ilminin birleşiminden oluşur. İnsan beynindeki nöronların çalışma mekanizması ve çiziminin ortaya çıkarılmasıyla birlikte bilgisayar bilimciler tarafından ilgili çalışma yönteminin dijital bir taklidinin oluşturulması fikriyle yapay zeka ortaya çıkmıştır. Düşünme ve akıllı davranış mekanizmasının bilimsel anlatımı ve bu mekanizmanın makinelerde somutlandırılması olarak tanımlanmaktadır.


Siber Güvenlik ve güvenlikteki en büyük zaafiyet insandır. Büyük ekiplerde, sistemlerde doğru yapılandırma yapılamadığı için büyük zaafiyetler oluşur. İnsanlar sürekli gelişimin içinde olan sistemlere ve bu yapılandırmalara yetişmekte zorlanabilmektedir. Ayrıca sürekli yenilik dönemine girmesiyle bilgisayar güvenliği çok katmanlı bir yapıya sahip olmuştur. Akıllı araçlar ile yani yapay zekanın dahil olduğu duyarlı araçlar ile ekiplerin, ağ sistemlerinin değiştirilmesine, düzenlenmesine ve güncellenmesine neden olacak sorunlar bulunur ve hafifletilmesine yardımcı olunur. Yapay Zeka mevcut sisteme dahil olan her parçaya dokunabilen bir kavramdır. Özellikle güvenlikte bu durumun konuşulması, Yapay Zekanın kullanılması geri çevrilemeyecek bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.


Hiçbir manuel süreç kusursuz biçimde tekrarlanmaz. Kuruluşların uç nokta makinelerinin teker teker ayarlanması en çok zaman alan görevler arasındadır. En çok zamanı aldığı gibi hata payının da en yüksek olduğu görevlerdendir. Bu aşamada kullanılacak olan Yapay Zeka teknolojileri ve ürünleri kurtarıcı görevi üstlenmektedir.


Siber Güvenlik de sürekli izleme yapılan sistemlerde, özellikle SOC ekiplerine destek olabilecek Yapay Zeka teknolojileri, gözlemlenen sistemde tehditlerin daha hızlı algılanabilmesini ve bu tehditlere daha doğru ve hızlı müdahale edilmesini sağlar.

Güvenlik katmanlarının daha gelişmiş hale gelmesiyle saldırı alanı genişlemektedir. Birçok güvenlik sistemi, bilinen sorunlara tamamen refleksif ve geniş kapsamlı uyarılarla tepki verecek şekilde ayarlanmıştır. Bu durumun sonucunda ekipler olası kararları ayrıştırma ve harekete geçme zorluğuyla karşı karşıya kalır.


Çok fazla alarmın olması, karar vermeyi başlı başına ilgilenilmesi gereken bir süreç haline getirir. Sonuç olarak karar yoğunluğu siber güvenlik çalışanı için en yorucu ve hata yapma olasılığı en yüksek durum haline getirir. Yapay Zeka teknolojilerinin kullanımıyla son karar yine insanda olsa da yoğunluk azaltılır ve hata yapma riski en aza indirgenmiş olur. Siber Güvenlik çalışmalarında Yapay Zeka’ya yer verilmesi ekiplerin tehditlerin büyük bölümünü verimli ve pratik bir şekilde yönetmesine olanak sağlar. Tehditlerin otomatik olarak algılanması, otomatik müdahalenin sağlanması, karar verme yoğunluğunun optimize edilmesi Siber Güvenlikte Yapay Zeka teknolojilerinin kullanımının aciliyetini açıklamaktadır.

Kullanılan teknolojilerin gelecek odaklı yatırım yapabilmesi için kesinlikle Yapay Zeka’ya yer vermesi gerekmektedir.


Ekip içi ve ekipler arası düzenin sağlanması ve optimizasyonun yapılmasında Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi kesinlikle kullanılmalıdır.


Yapay Zeka yaklaşımının siber güvenlikteki optimize edilmiş rolü, makine öğrenimi algoritmaları tarafından oluşuturulan şablonların anlaşılır hale getirilmesidir. Kaynakların en verimli şekilde kullanılmasında, gelecek vaad eden projelere imza atılmasında, çevik ve canlı bir sistem içerisinde ilerleyebilmek adına Siber Güvenlikte kullanılan Yapay Zeka teknolojileri artmakta ve arttırılmaya da devam edilmelidir.


Örneklerini günümüzde çok konuşulan ve kullanılan Siber Güvenlik ürünlerinde görebiliriz. SIEM, SOAR, EDR, XDR, NDR gibi siber güvenlik teknolojilerinde Yapay Zeka kullanımının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, başlıkla ilgili farkındalığımızı arttırmamız gerektiğini ve araştırmalarımızı sürekli kılmamız gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

172 views0 comments

Siber Güvenlik Etkinliklerimiz İçin...

Teşekkür ederiz!

bottom of page